News

23/01/2011

A clear head and wellbeing

Frequent headaches, anxiety and stress.

CEFALY can change your life. With its pleasant

stimulative effect, it inhibits pain, arrests

headaches, calms anxiety and soothes stress.

A few sessions a week are all that’s needed

to restore your wellbeing, clear your head and

alleviate stress.

 

Indications

• Anterior tension headaches

• Migraines with or without aura

• Treatment of stress and anxiety

• Cluster headache

• Ophthalmic shingles

• Frontal sinusitis (symptomatic treatment)

• Trigeminal neuralgia affecting the first branch of the trigeminal nerve (Willis ophthalmic nerve).

 

Very recently external cranial neurostimulation has been developed. The technical progresses consist in having a practical and comfortable device. Before the technique wasn’t used because it was painful and complicate. STX-Med has made significant progresses in electronic and devices simple to use. The first device available is intended for supra orbital neurostimulation and so-called CEFALY® The company is currently doing researches about devices for other location of neurostimulation as occipital and neck. Therefore Cefaly technique is external neurostimulation but very similar to implanted neurostimulators: similar electrical parameters leading to same basic action of triggering action potentials on nerves at same frequency.

15/10/2010

Ultragel 2000 Ltd, is kindly informing  its partners that also in year 2010, we are participating in MEDICA Exhibition, Düsseldorf, 17-20 November, on  the world’s largest medical trade fair.

We are welcoming all our current or future hungarian and foreign partners on our stand E45, in hall 9.

Looking forward to meeting You!

(During the exhibition period there won’t be any intermission in online ordering and purchasing)

Medica 2010

Most popular products

Forum

No Topic!

Visitor counter

1
1
7
3
6
5
3

Más dimenzióban az egészségügyben

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 228 03 52

Advanced dressings (alginate, silver ion, silicone dressing, fibre dressing, hydrocolloid dressing)

Mit nevezünk fejlett, vagy intelligens kötszernek? Mitől "okos " vagy "fejlett" a kötszer?

Intelligens kötszerek - nedves sebkötözés

Az ún. krónikus sebek, melyek általában hónapokig tartó kezelést, kötözést igényelnek - mint pl. az érszűkülettől, a visszértágulattól, vagy a cukorbetegségtől kialakult lábszárfekély, vagy a csontvelő gyulladáshoz társuló sipolyozó sebek, a tartós nyomásnak kitett testrészeken kialakuló felfekvés, másnéven decubitus - terápiájában minőségi változást jelentett az ún. intelligens kötszerek megjelenése.

Honnan is származik az intelligens kötszer elnevezés, mitől mások ezen kötések?

- Az elhalt szövetek eltávolítására enzimes sebtisztító krémeket alkalmazunk, a régebben használt hatékony, de mellékhatásokat okozó bórsavpor helyett.

- Az algákból készült ún. alginát kötszerek, melyek a sebváladékokat megkötve kocsonyás állagúvá válnak és nem engedik kiszáradni a sebfelszínt, alkalmasak a mélyebb sebüregek kitöltésére.

- A fertőzött sebekre ezüstöt, a bűzösen váladékozókra aktív szenet tartalmazó speciális lapok alkalmazhatók.

- A sebek fedésére az ún. hidrokolloid alapú öntapadó, vízálló kötszerek használunk, melyek a felesleges váladékot ugyan magukba szívják, de a sebfelszínt ugyanakkor nem engedik kiszáradni, a gyógyulást serkentő anyagokat annak felszínén tartják. A szervezet öngyógyító mechanizmusainak egyike a sebváladékkal kiválasztott ún. növekedési faktorok szövetregeneráló hatása. Segíthetjük és gyorsíthatjuk a sebgyógyulás folyamatát, ha ezeket a saját hatóanyagokat a sebfelszínen tartjuk.

 

Alginát (alga) alapú sebüreg kitöltő biológiai szövet

 

- Amennyiben a mély sebüreg már telidődött, a hámosodás - bőrképződés - segítésére öntapadó fóliák állnak rendelkezésünkre, a hidrocolloidokhoz hasonló nedves környezetet biztosítva.

Az ilyen, az intelligens kötszerek alkalmazásával végzett "váladék-megőrző" kezelést nevezzük oklúziós (occlusiv), azaz zárt, vagy fedett, ún. nedves sebkezelésnek. Ez a módszer a modern sebkötözés igényeinek minden szempontból megfelel.

Az intelligens kötszerek drágábbak ugyan a hagyományos gézalapúaknál, fajlagosan azonban mégis olcsóbbá tehetik a kezelést, ugyanis a termelődő váladék mennyiségének függvényében elég 2-5-7 naponta cserélni őket. Ez a betegnek is könnyebbséget jelent.

Az intelligens kötszerek továbbfejlesztett változatai fertőtlenítő, baktérium ölő szert - sokszor ezüst készítményt -, esetleg speciális szagkötőket - aktív szén formájában - is tartalmazhatnak.

Rendelőnkben elvégezzük az intelligens kötszerek szükséges, heti 1-2-szeri cseréjét, ugyanakkor az arra vállalkozóknak, vagy családtagjaiknak betanítjuk helyes otthoni használatukat, hogy minél ritkábban kelljen orvosi ellenőrzésre járni.

(forrás:https://gyogykozpont.hu/intelligens-kotszerek ; Euritmia-Medic Sebészeti Rendelő)

 

Elgélesedő rostkötszer gyors antimikrobiális hatással az erősen váladékozó sebeknél pl. Exufiber Ag

Exufiber Ag+ behajtott jobb sarok

Könnyen kezelhető, ragasztó nélküli habkötszer, pl. Lyofoam Max

Lyofoam Max elölnézet

Öntapadó kötszer a hipertrófiás vagy keloid hegesedés csökkentésére és megelőzésére, pl. Mepiform

Mepiform

Nedvszívó, öntapadó képességű hidrokolloid kötszer szemipermeábilis, mikrobákat át nem eresztő fedőréteggel. pl. Hartmann Hydrocoll

Hydrocoll®

Antimikrobiális habkötszer enyhén vagy közepesen váladékozó égési sérülésekhez vagy sebekhez, pl. Mepilex Ag

Mepilex Ag antimikrobiális habkötszer derékszög

Antimikrobiális alginát kötszer a közepesen vagy erősen váladékozó sebekre, pl. Melgisorb Ag

Melgisorb Ag

Az Epidermolysis Bullosa kezelésére pl. Melgisorb Plus

Melgisorb Plus front view

Kíméletes, kétoldalas sebbel érintkező réteg, pl. Mepitel

Mepitel front with folded corner

3M TEGADERM™ filmkötszer 6x7 cm 1624W
240 Ft
 

Vénás lábszárfekély

A vénás lábszárfekély és a krónikus vénás elégtelenség jelentős egészségügyi probléma az egész világon. A sikeres kezelés kulcsa a kompressziós terápia alkalmazásában rejlik.

 

Lábszárfekély: visszér vagy cukorbetegség okozza? | Házipatika

 

A vénás lábszárfekély kiváltó oka a vénás betegség. A vénás problémával élő emberek közül nem mindenkinél alakul ki lábszárfekély, de minden vénás lábszárfekéllyel rendelkező betegnél jelentkeznek a vénás betegség jelei és tünetei, amelyek időben visszavezethetők.

Epidemiológia

A vénás lábszárfekély gyakori, krónikus, ismétlődő állapot, amelynek előfordulása a becslések szerint 0,1% és 0,3% között van az Egyesült Királyságban. Európa és Észak-Amerika lakosságának akár 10%-ának vénabillentyű-elégtelensége van, 0,2%-uknál pedig vénás fekély alakult ki. Az Egyesült Királyságban a lakosság körében a vénás lábszárfekély előfordulási aránya 1 000 ember közül 1,2–3,2 között van, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban mintegy 70 000–190 000 embernek van vénás lábszárfekélye.

A népesség öregedésével mindezen tényezők tovább növelik majd a betegek és az egészségügyi szervezetek költségeit a jövőben.

Aetiológia

A lábszárfekély krónikus vénás elégtelenség (CVI) miatt alakulhat ki. Ez akkor fordul elő, ha az erek szelepei (mély és/vagy felületes és/vagy perforátor vénák) nem működnek megfelelően, és lehetővé teszik a vér visszaáramlását (reflux) a véna alsó szakaszába.

A kórtanban szerepelhet vénás elzáródás (például a véralvadás) is. A vénás elvezetés károsodott, ami vénás magas vérnyomáshoz vezet. A vénás lábszárfekélyek 40–50%-a felszíni vénás elégtelenség és a perforáló vénák elégtelensége miatt alakul ki, de a mélyvénák rendszere általában normális.

A krónikus vénás elégtelenség diagnózisa a klinikai jellemzőkön alapul; a krónikus vénás magas vérnyomás számos bőrváltozást okoz:

 • ödéma
 • a boka körül látható hajszálerek
 • trófikus bőrelváltozások, mint például hemosziderin-depozíció okozta hiperpigmentáció
 • fehér atrófia
 • a bőr és az alatta lévő szövet (lipodermatosszklerózis) megkeményedése, és
 • sztázis ekcéma.

A krónikus vénás elégtelenségben szenvedő betegek esetében a vádli izmai nem képesek vénás vért pumpálni, ami hozzájárul a vénás fekélyek kialakulásához és késleltetett gyógyulásához. Ennek eredményeképpen kompressziós kezelést alkalmaznak az alsó végtag vénás elégtelenségének kezelésére.

A vénás fekélyeknek számos kockázati tényezője van, köztük az öröklődés, az elhízás, a vénás elzáródás és az életkor. Fontos megjegyezni, hogy a vénás lábszárfekély a veszélyeztetett emberek mintegy 70%-a esetében kiújul. A vénás lábfekélyesedés az esetek több mint 95%-ában a láb térd alatti részén alakul ki, általában a boka körül, és a fekélyesedés diszkrét vagy körmenti is lehet.

Klinikai és gazdasági terhek

Az Egyesült Királyságban a vénás lábszárfekélyek a becslések szerint évente 400 millió GBP ($720m; €600m) költséget jelentenek az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára. Az egészségügyi ellátás költségeinek nagy része a közösségi ápolási szolgáltatásoknak tulajdonítható, mivel a körzeti ápolók az Egyesült Királyságban munkaidejük mintegy felét lábszárfekélyes betegek ápolásával töltik.

Az orvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a vénás lábfekélyek gyógyulásának nagyobb az esélye, ha a betegek a kórházba kerülhetnek, ahol a lábukat folyamatosan megemelt helyzetben tartják.

Gyakran előfordul, hogy a vénás lábszárfekélyes betegek számának növekedése és a kórházi ágyak egyre nagyobb hiánya, a kórházi fekvőbetegellátás magas költsége, valamint a vénás lábfekélyben szenvedő, főként idősebb emberek esetében a függetlenség fenntartásának szükségessége miatt korai megelőző kezelést nem végeznek.

A betegek életminőségére gyakorolt hatások

A vénás lábszárfekély gyakran krónikus állapot, ahol a betegek – időnként évtizedekig is – gyakran tapasztalnak a bőr gyógyulásásával, majd rosszabbodásával, olykor fertőzéses időszakokkal járó elhúzódó ciklusokat, melyek mind károsíthatják az életminőséget.

A lábfekélyek kezelése elsősorban a helyben történik, de a házi betegápolóknak és az körzeti orvosok korlátozott időt tudnak tölteni betegekkel, és ez az idő általában a klinikai kezelésre irányul. A vénás lábfekélyek pszichológiai és társadalmi hatásai kevés figyelmet kaptak a klinikai kezelési útmutatókban, pedig társadalmi elszigeteltséggel, szorongással és depresszióval is járhatnak, különösen akkor, ha a fekélyek nagyon váladékoznak és fájdalmasak.

Egy nemrégiben végzett feltáró vizsgálatban, ahol 49, krónikus sebbel rendelkező, atraumatikus, illetve hagyományos kötszerekkel kezelt beteg által, kötéscsere során tapasztalt fájdalmat és stresszt hasonlították össze, úgy találták, hogy a heveny fájdalom és stressz szintje sokkal alacsonyabb volt azoknál a betegeknél, akik atraumatikus kötszereket kaptak.

Kezelés

Számos útmutatás és konszenzusos ajánlás létezik a vénás lábfekélyek kezelésére. Egyes dokumentumok a kompressziós terápiára összpontosítanak. A folyamatos kezelés irányítása érdekében a beteg, a seb és a környező bőr átfogó értékelését már az első vizsgálatkor – majd gyakori időközönként – el kell végezni.

A sebágy előkészítése

A sebágy előkészítésére vonatkozó alapelvek – pl. a TIME betűszó használata – elősegítik az értékelés módszeres megközelítését.

A TIME betűszó egy négy elemből álló modell, amely meghatározza a sebágy előkészítését:

 • T (tissue) – szövetkezelés
 • I (infection and inflammation) – gyulladáskezelés és infekciókontroll
 • M (moisture) – nedvesség-egyensúly, és
 • E (edge) – sebszél kiemelése.

Az elhalt vagy devitalizált szövet eltávolításához sebtisztítás szükséges az egészséges granulációs szövet képződésének ösztönzése érdekében,  amely hatással lehet a gyulladás- és infekciókontrollra is.

A fertőzés kockázata

Az alsó végtagok krónikus, nem gyógyuló sebei fertőzésre érzékenyek, ami súlyos komplikációkhoz – így például késleltetett gyógyuláshoz, cellulitiszhez, a seb méretének növekedéséhez, elgyengítő fájdalomhoz és a szervezet megbetegedését okozó mélyebb sebfertőzésekhez – vezethet.

A kompressziós terápia és a sebtisztítás ösztönözheti a fertőzés eltávolítását, és elősegítheti a gyógyulást. Az antimikrobiális kötszerek rövid távon alkalmazhatók a sebfertőzés kezelésére. Arra vonatkozóan nincs bizonyíték, hogy támogatnák a vénás lábfekélyek gyógyulásának elősegítésére szolgáló szisztémás antibiotikumok rendszeres használatát.

A vénás lábszárfekélyben lévő váladék

A vénás lábszárfekéllyel élő betegeknél általában több sebváladék termelődik, mint a krónikus bőrfekélyek egyéb formái esetében. A sebváladékozás nem megfelelő kezelése negatív hatással lehet a beteg életminőségére, valamint a sebágy és a sebkörnyéki terület károsodásával is járhat, továbbá fokozott fertőzésveszélyt, késleltetett sebgyógyulást és az egészségügyi szolgáltatások költségeinek növekedését jelentheti.

A váladékozás szintjének csökkentése tekintetében a legfontosabb tényező a megfelelő tartós kompressziós terápia, nem pedig a kötszer.

Kompressziós terápia

A kompressziós terápiáról széles körben elismert, hogy kulcsfontosságú szerepet játszik a vénás lábfekélyek kezelésében, és a kompressziós terápia nélküli kezeléssel összehasonlítva növeli a gyógyulási arányokat, valamint a gyógyulást követően csökkenti a kiújulási arányokat.

A kompressziós terápiához különféle eszközöket használnak, többek között különböző bandázstípusokat, kötésrendszereket és olyan kötszereket, amelyek tartós kompressziót biztosítanak, a pneumatikus eszközök pedig intermittáló kompressziót alkalmazhatnak.

Alapvető fontosságú, hogy az alsó lábszáron lévő fekély kompressziós terápiával történő kezelése előtt megállapítsák a mögöttes etiológiát, és az artériás betegséget kizárják. Ezt holisztikus állapotfelmérés és egyszerű vizsgálatok együttes alkalmazása révén lehet elvégezni. A vénás lábfekélyek 15-20%-a arteriális károsodással jár együtt, és az ilyen fekélyek „kevert fekélyek”-ként ismertek. Az artériás károsodás a boka-kar nyomás arányának (ABPI) mérésével határozzuk meg, ami a normál betegek esetében több mint 0,95. Súlyos, kritikus, végtagiszkémia esetén a kompressziós terápiát kerülni kell.

A kötszerek szerepe a vénás lábszárfekélyek kezelésében

A bőrfekélyek sebkötözést igényelnek a további traumától való védelem, a terjedés megelőzése és a kezelés érdekében. Mivel a vénás lábfekélyek nagyfokú váladékkal járnak, amelyek fehérjebontó enzim és gyulladásos citokineket tartalmaznak, amelyek károsíthatják a környező egészséges bőrt, a jelenlegi iránymutatások olyan sebkötöző anyagok használatát javasolják, amelyek sebváladékot is kezelik, miközben megőrzik a nedves sebágyat.

Kimutatták, hogy a sebváladék hatékony kezelése csökkenti a fekélyek gyógyulásához szükséges időt, csökkenti a bőrkárosodás és fertőzés kockázatát, valamint javítja a betegek életminőségét és javítja az egészségügyi ellátás klinikai és költséghatékonyságát.

A kiválasztott kötszer:

 • hatékony a kompressziós terápia során, azaz szivárgás nélkül tartja meg a nedvességet, amikor nyomás alá helyezik.
 • atraumatikus anélkül, hogy a sebágyat vagy eltávolításkor a seb körüli bőrt károsítaná
 • kényelmes és a sebágyhoz illeszkedő
 • az allergizálás lehetősége kicsi
 • eltávolításkor is ép
 • egyszerű (nem valószínű, hogy nyomot hagy a bőrön)
 • költséghatékony, azaz optimális viselési időt biztosít.

Egyéb korszerű eljárások a vénás lábszárfekély kezelésére

Miután minden szokásos ellátási intézkedést végrehajtottak, mérlegelni kell a krónikus vénás lábfekélyek kiegészítő kezelését. Az átfogó ellátásnak a kompressziós terápiát, helyi sebtisztítást, infekciókontrollt, a sebnedvesség-egyensúlyának a megfelelő kötéssel történő fenntartását és a pentoxifillin alkalmazásának megfontolását kell magában foglalnia. Krónikus sebekkel rendelkező betegek esetében hiperbár oxigénterápia is alkalmazható, bár mindeddig csak kevés tanulmány készült e terápiának a krónikus vénás lábszárfekélyek kezelésében való hatékonyságáról.