Más dimenzióban az egészségügyben

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 228 03 52

Égési gélek

Égési sérülések kezelése a mindennapokban:
Égések, forrázások minden nap történhetnek és az egyik leggyakrabban előforduló otthoni sérülések közé tartoznak.
A leginkább érintettek a konyhában a sütő és a főzőlap mellett tevékenykedő háziasszonyok, de nyári grillezések alkalmával, vagy az esti közös tábortűz mellett, főként a gyermekek körében fordulhatnak elő gyakran égési sérülések. A túlzott napozás vagy túlzott szolárium használat is ilyen jellegű sérülést okozhat, ha nem használtunk megfelelő napvédő krémet.

Az enyhe (tehát első- vagy másodfokú) égési sérülések is nagyon fájdalmasak, de az ilyen mértékű sérüléseket házilag mi magunk is elláthatjuk, hogy csökkentsük a vele járó kellemetlenségeket és fájdalmat.

Legfontosabb, hogy megállapítsuk, hogy az égés nem igényel szakorvosi kezelést. Ha a felületes égési sérülés nagyobb, mint a tenyerünk, illetve, ha az arcon, nagy ízület fölött vagy tájékán helyezkedik el, forduljunk inkább orvoshoz. A mélyebb (tehát harmad- vagy negyedfokú) égési sérülésekhez azonnal hívjon mentőt!

Az első és legfontosabb: Ha az érintett bőrterületet ruha fedi, azt óvatosan távolítsuk el, de fontos, hogy ne tépjük le! Azonnal tartsuk a sérült területet hideg folyóvíz alá legalább 10-15 percig. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne legyen túlságosan hideg, így jól lehűtjük a sebet, ami csillapítja a fájdalmat, és megóvja a mélyebben lévő szöveteket a további károsodástól. A népi gyógyászat vagy szomszéd által ajánlott zsiradékot és tejfölt, túrót viszont kerüljük el. Ne alkalmazzunk jeget, mert nem szabad az érintett területet fagyasztani, illetve hűtőpárna sem ajánlott, mert feláztatja a bőrt!

Égési sérülés a kézfejen; Kép forrása: http://www.burn-recovery.org

Ezután fontos, hogy a keletkezett sérülést steril, nem szálasodó anyaggal (tehát ne vattával) fedjük le. Alkalmazhatunk steril, flísz alapanyagú, puha sebfedőlapot (pl. Hartmann Medicomp®) melyet utána nem szorosan, de rögzíteni kell vagy használhatjuk a hatékonyabb, modern steril égési gélt. Kifejezetten erre az ellátásra fejlesztették ki a Burnfree termékeket mely hűsít, és enyhíti a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.

Másodfokú égési sérülés esetén kis hólyagok jelennek meg a bőrfelszínen. Ezek lefedik és védik a sebet, otthon magunknak semmiképpen ne nyomjuk ki őket. Ezt csakis steril körülmények között kell feltárni, fertőtleníteni, mely orvosi feladat.

 

 


14termék 114
14termék 114