Más dimenzióban az egészségügyben

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 228 03 52

Bőrfertőtlenítők

A bőrfertőtlenítő szerekkel szembeni elvárások

A baktériumokat elpusztító hatás (baktericid) mellett elvárt, hogy a termék a vírusokat (virucid), a gombákat (fungicid) is pusztítsa el. Több készítménynél kiemelik, hogy konkrétan milyen vírusok ellen igazolt a hatása (pl. hepatitisz B vírus (HBV) vagy Rotavírus).
Kényelmi szempont, hogy a készítmény könnyen felvihető legyen a bőrre, anélkül, hogy a bőrterületet kézzel kelljen érinteni; ezt szolgálhatja a pumpás, lehetőleg hajtógáz nélküli kiszerelés.
Praktikus, ha a készítmény egyben zsírtalanít is, és a használatát követően könnyen tapad a sebtapasz a megszáradt (tiszta és zsírmentes) bőrfelülethez. Jó tudni, hogy az alkoholos bőrfertőtlenítő szerek egyben zsírtalanító hatásúak is.
Előnyös, ha a bőrfertőtlenítő nem hagy vissza elszíneződést, foltot a ruházaton.
Gazdaságos, ha a készítmény hosszú ideig eltartható. Az alkoholos bőrfertőtlenítő szereknél az eltarthatóság általában több éves időtartamot jelent.

Mi fertőtlenít?

A bőrfertőtlenítő szerek leggyakoribb összetevője az alkohol, ami lehet etanol vagy 2-propanol. Ez utóbbit nevezik izopropanolnak vagy izopropil-alkoholnak is. Nem elég azonban annyit tudni, hogy „alkoholos bőrfertőtlenítőszer”; az alkoholok hatását illetően a kulcsszó a koncentráció.
A 2-propanol esetén a kórokozó mikroorganizmusok elleni hatáshoz legalább 30%-os koncentráció szükséges, ez alatt a koncentráció alatt gyakorlatilag hatástalan az alkoholos oldat. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) kapcsán igazolt, hogy a legalább 30%-os töménységű izopropil-alkohol 30 másodperc alatt már hatásos bőrfertőtlenítést biztosít (1).
A vírusoknál kissé nehezebb feladat a baktériumok elpusztítása, ez utóbbi már 60% fölötti 2-propanol-koncentrációt igényel (2).

Az alkoholtól eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a mikroorganizmusokat az ún. kvaterner ammónium vegyületek, amik egyik legismertebb képviselője a benzalkónium-klorid. A felületaktív hatású, pozitív töltéssel rendelkező benzalkónium-ionok a negatív töltésű bakteriális membránhoz kapcsolódva idézik elő a kórokozót határoló membrán szétesését. A benzalkónium-klorid a fertőtlenítő hatás mellett erőteljes tisztító hatással is rendelkezik.

Az alkoholos és a kvaterner ammónium-sós fertőtlenítőszerek kombinálása hatásos, széles körben alkalmazható bőrfertőtlenítő szereket eredményez. A Cutasept® F készítményben 63%-os koncentrációban található 2-propanol, és annak a hatását egészíti ki a benzalkónium-klorid 0,025%-os töménységben. A jód alapú fertőtlenítőszerekkel szemben az alkoholos bőrfertőtlenítő termékek szélesebb körben használhatók, és mivel a Cutasept F nem tartalmaz színezőanyagot, így a kezelés körüli bőrterületet és a ruházatot is megkíméli az esetleges elszíneződéstől. A hajtógáz nélküli 250 ml-es pumpás kiszerelés pontos, biztonságos és felhasználóbarát alkalmazást tesz lehetővé.

A hatásos bőrfertőtlenítés kulcsa: megfelelő termék, előírásszerűen alkalmazva

Alapszabály, hogy bőrfertőtlenítőt csak ismert gyártótól és megbízható forrásból szerezzünk be, ugyanis az garancia arra, hogy az adott készítmény gyártási folyamata megfelelő és a termékről állított hatás megvalósul.

A bőrfertőtlenítő hatás megvalósulásának további feltétele az előírásszerű alkalmazás. Ennek része az előírt behatási idő kivárása, ami például a Cutasept® F készítménynél mindössze 15 másodperc, ha injekció beadása vagy vérvétel előtt kell fertőtleníteni a bőrfelületet és 30 másodperc, ha higiénés kézfertőtlenítésről van szó. Ezt tudva kerülendő például az a hibás gyakorlat, ami részeként – a nagy sietségben - csak pár másodperc telik el a steril tupferes bőrfertőtlenítő törlés és az injekció beszúrása között.

Dr. Budai Lívia PhD.