A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által rendezett, Minimál invazív eljárások az urológiában XIII. című nemzetközi továbbképzés és konferencián Tóth László kiemelte: fontos időszakhoz érkezett az intézmény azzal, hogy közkórházként elsőként végez robotasszisztált beavatkozásokat az urológia területén. A robotsebészet elindítása Magyarországon óriási eredmény az ágazatnak, hiszen ezzel felzárkózhat a világ élvonalához, és „példát tudunk mutatni valamennyi kórháznak, hogy merre van az az irány, amerre haladni kell” – tette hozzá.
A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a koronavírus-járvány két éve visszavetette az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket, azonban mostanra lehetőség nyílik arra, hogy a régóta tervezett fejlesztéseket megvalósítsák. Tóth László fontosnak nevezte a robotvezérelt beavatkozások maximális kihasználását, a betegutak kidolgozottságát és ezen ellátások finanszírozását.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a robotsebészet nem csak anyagi befektetés, de a szakmától, a szakemberektől is nagy idő- és energiaráfordítást igényel. Megerősítette, hogy a kormány és az ágazatvezetés maximálisan támogatja a modern, korszerű, a betegek érdekeit szolgáló fejlesztéseket. Fontosnak nevezte a kórház, az Országos Onkológiai Intézet és a klinikai központok együttműködését, hogy az egyes helyeken felhalmozott tudás ne csak izoláltan, hanem összeadódva jelenjen meg az ellátásban. A robotsebészet bevezetése, a legmodernebb technológia magyarországi elérhetősége egyfajta ösztönzést is nyújthat a szakorvosoknak – tette hozzá Szondi Zita, aki bízik abban, hogy egyre többen érdeklődnek majd e technológia iránt az urológia és az onkosebészet szakterületen.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója a konferenciáról szólva azt mondta: a bő évtizede elindított szakmai esemény mára Közép-Kelet-Európa egyik legnívósabb, gyakorlatorientált urológiai rendezvénye, évről évre neves külföldi szakemberek fogadják el a meghívást. A modern technológiának köszönhetően a kurzus műtétei követhetők online formában is, a háromnapos rendezvényen a szakmai előadásokon kívül az urológiai ellátás műtéti megoldásait, laparoszkópos és robotsebészeti eljárásokat is bemutatnak a kórházban üzemelő daVinci robot segítségével – ismertette.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója arról beszélt, hogy a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház zászlóshajója az urológiai és urológiai daganatsebészeti ellátásnak. Mint mondta, büszkék arra, hogy az OOI és a Jahn Ferenc Kórház közös konzorciumban indíthatta el a robotsebészeti beavatkozásokat Magyarországon, egy-egy robot telepítésével. Kitért arra, hogy a két intézményben az első „tanuló évben” 463 robotasszisztált műtétet hajtottak végre, ami sikeresnek mondható egy induló programnál. Céljuk, hogy a programot tovább fejlesszék és még több beteget operálhassanak ezzel a technológiával.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy korábban a minimál invazív eljárásokban a kórház nem járt az élen, de az utóbbi tíz évben komoly fejlődésen ment át az intézmény és a szakma. Fontosnak nevezte az ilyen, és ehhez hasonló szakmai konferenciákat, amelyen megismerhetők a szakterület legújabb vívmányai, műtéti eljárásai. A robotsebészeti eljárások magyarországi bevezetésével kapcsolatban úgy fogalmazott: „Későn kezdtük, de a fejlődés és az első év kiemelkedő volt Kelet-Közép-Európában.” Tenke Péter szintén úgy vélte, azzal, hogy Magyarországon is elérhetők a robotsebészeti eljárások, az orvostanhallgatók számára is vonzóbb lesz az urológiai szakterület, ezen belül is a konzolsebészet.

Bidló Judit, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ártámogatási főigazgató-helyettese nagy dolognak nevezte a robotsebészet magyarországi bevezetését, és mint mondta, a NEAK azon fog dolgozni, hogy mindenki, akit robottal lehet operálni, finanszírozottan jusson hozzá az ellátáshoz.

Szántó Árpád, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke úgy fogalmazott, hogy a robotsebészet „ellopta a show-t” a minimál invazív ellátások elől, és örömét fejezte ki, hogy robotsebészeti beavatkozásokat már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is végeznek. Pécsen már működik egy robot, és tudomása szerint kiírták a Debreceni Egyetem ez irányú közbeszerzését. Az urológia rövid idő alatt nagy sebességre kapcsolt – értékelt, és úgy vélte, az, hogy a közelmúltban emelkedett az urológiai ellátások finanszírozása, „talán kizökkenti a vidéki urológiai ellátást álmos helyzetéből”.

A konferenciára a világ legkülönbözőbb pontjairól érkeztek urológusok és adták át tudásukat a Jahn Ferenc Kórházban február 23-25. között, az idén tizenharmadikként sorra kerülő „Minimál invazív eljárások az urológiában” című akkreditált képzésen és nemzetközi konferencián. Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

Az idei program az urológiai szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött, a 2023. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzottak el. A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. Az idei évben - a tavalyihoz hasonlóan - a Jahn Ferenc Kórház mellett az Országos Onkológiai Intézetből is közvetítettek műtéteket. A párhuzamosan zajló műtéteket „élőben”, szakmai audió-narráció mellett, 3D kivetítéssel, körkapcsolással követhették a kurzuson részt vevők a két intézményben.

A Közép-Európában egyedülálló kurzuson két nap alatt tizennégy műtétet hajtottak végre, ebből hetet robotsebészeti eljárással. Az endoszkópos, laparoszkópos és 3D laparoszkópos műtéteken az urológiai szakmában nemzetközileg elismert hazai és külföldi szaktekintélyek működtek közre. A harmadik napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatta be technikai tudását.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet által rendezett, „Minimál invazív eljárások az urológiában XIII.” című nemzetközi továbbképzésről és konferenciáról a TV2 Tények c. műsora is beszámolt.

Forrás, fotó: Magyar Hírlap, Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet