Más dimenzióban az egészségügyben

Kérdése van? Hívjon minket! +36 30 228 03 52

Electrocardiographs, Holters & ECG Monitors

Életmentők lehetnek a szívből származó elektromos ekg jelek
A szív- és érrendszer egészsége a hosszú élet egyik biztosítéka. Annak érdekében, hogy minél hamarabb megtudjuk és orvosolhassuk azt, ha valamilyen szív- és érrendszeri probléma fennáll, rendszeresen érdemes tájékozódni a keringés működéséről, akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat.

A szív- és érrendszer működéséről nyerhető egyik legfontosabb információ a vérnyomás, amit sokan rutinszerűen mérnek otthon. Kevésbé ismert, hogy ezen kívül a szív elektromos tevékenységének a nyomon követése is fontos információval szolgál, azaz a vérnyomásmérést kiegészítve, az elektrokardiogram, röviden EKG felvétele is javasolható.

Az EKG vizsgálatok során a szívműködés generálta micro, elektromos jeleket regisztrálják a bőrön keresztül. Az EKG segítségével vizsgálható a szívösszehúzódások üteme, rendszeressége, a szíven belüli ingerülettovábbítás; röviden: a szív működése. Amennyiben a szív szabályos ütemben húzódik össze, és a benne keletkező, összehúzódásra vonatkozó elektromos jelek a megfelelő sebességgel továbbítódnak, akkor egészségesen működik a szív. Ha szabálytalan időközönként húzódik össze, néha „plusz” összehúzódásokat (extraszisztolékat) létrehozva, akkor nő az esélye annak, hogy a jövőben keringési zavarok alakulnak ki. Tudományosan igazolt, hogy a szívritmuszavar ötszörösére emeli a stroke kockázatát. Érdemes tehát rendszeresen tájékozódni a szívünk működéséről. Amennyiben kóros elváltozásokra utal az EKG, mielőbbi szakorvosi kezelésre van szükség, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények.

Szív

Napjainkban az EKG felvételek elkészítése már nem csak ágyhoz kötötten, a végtagokra és a mellkasra helyezett elektródák sokaságával, kórházi körülmények között valósítható meg. Könnyen kezelhető, ugyanakkor lényeges diagnosztikai információkat megjelenítő ún. mobil EKG-készülékek akár már a saját otthonunkban is használhatók. Ezek az EKG-készülékek könnyen értelmezhető, az orvosok számára is lényeges információkat továbbítanak a szívműködésről, amiknek mind a későbbi szív- és érrendszeri szövődmények megelőzésében, mind pedig a meglévők kezelésében szerepe van.